GEO vagy H tarifa?

Mi a H-tarifa

A H-tarifa csak fűtési szezonban vehető igénybe. A H-tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. szivattyúk, kompresszorok, automatikák, stb.) áramfogyasztását egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával lehessen biztosítani.

H-tarifa ár

A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

Fűtési szezon

A fűtési szezon hivatalosan október 15.-től a következő év április 15.-ig tar ebben az időszakban vehető igénybe 0-24órában megszakítás nélkül folyamatos üzemben a H-tarifa.

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. Az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó a H-tarifa alkalmazása mellett.

A H-tarifa igénylés és kialakítás menete

A H-tarifa igényléséhez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot és a szükséges dokumentumokat ki kell tölteni H-tarifa igénylő lap, a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapja stb. a szükséges dokumentumokkal és azok kitöltésével kapcsolatban bővebben tájékozódhat a szolgáltatója honlapján.

A H-tarifás mérőhely és az elektromos hálózat kialakításához fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot a csatlakoztatandó berendezések számára.

GEO tarifa

A GEO kedvezményes tarifa a H-tarifával szemben kizárólag az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető el. Újonnan telepített vagy meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására vehető igénybe. A GEO tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtési és fűtési szezonban egyaránt. Hátránya viszont, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított 2×2 órára egy vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel és este lekapcsolásra kerül.

A GEO tarifa igénylésének és telepítésének feltételei megegyezik, a H-tarifáéval kizárólag lakossági felhasználók vehetik igénybe.

GEO tarifa ár

Árszabása a mindenkori A1 lakossági tarifa 35%-a kb.23-24 Ft/kWh

GEO vagy H-tarifa

Ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű felület fűtés és az épület szigetelése is megfelelő esetleg van puffer tároló a rendszerben abban az esetben megfelelő a GEO tarifa alkalmazása. A napi 2x2 óra üzemszünet különösebb problémát nem okoz akár -15C°-os külső hőmérséklet mellett sem lesz jelentős lehűlést az épületben. További előnye, hogy nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellet lehet üzemeltetni.

A GEO tarifa hátrány, hogy a legtöbb hőszivattyú nem túl jól tolerálja az áram kimaradást, főleg ha az éppen a leolvasztási ciklusba esik és az elektronika sem kimondottan szereti a napi kétszeri áramkimaradást.

Abban az esetben, ha a fűtésre nem felületfűtést alkalmazunk, hanem fan-collt vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímát és az épület szigetelése nem túl jó akkor érdemesebb a H-tarifát választani.

Mivel a GEO tarifa csak az ELMŰ – ÉMÁSZ területén elérhető ezért sok esetben a H-tarifa áll csak rendelkezésre.

Tudástár

NAPELEM KALKULÁTOR
Számolja ki gyorsan és könnyedén havi villanyszámlája alapján, hogy milyen konstrukcióra van szüksége