OTTHON MELEG PROGRAM folytatódik

2017. feb 27.

Február 24-én indul a lakossági hitelprogram energiahatékonysági korszerűsítések támogatására. Az Otthon Melege Program is folytatódik, melynek keretében a háztartási nagygépek cseréjét és a fűtéskorszerűsítést vissza nem térítendő forrásból támogatják majd.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára megerősítette, hogy kormánydöntésre vár az Otthon Melege Program folytatása – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet. Mintegy 5 milliárd forint keretösszeg áll majd rendelkezésre, melyből 1 milliárd forintból a háztartási nagygépek (azaz mosó- és hűtőgép) cseréjét támogatja majd a szakminisztérium. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy bojlercserére kiterjeszthető-e a program. A keretösszeg fennmaradó része a fűtéskorszerűsítést, ezen belül a kazánok cseréjét és a kapcsolódó kéményfelújítást szolgálja majd. A támogatási részarány várhatóan 45-50 százalék lesz, és megpróbál majd választ adni mind a társasházakban, mind a családi házakban élők fűtéskorszerűsítési kérdéseire. A programra hatalmas az igény, a legutóbb 8 óra alatt elfogyott a teljes támogatási keretösszeg.

Most indul viszont a Magyar Fejlesztési Bank szakemberei által kidolgozott lakossági kamattámogatott hitelprogram, melyet energiahatékonysági felújításokra lehet majd felvenni. (Eredetileg tavaly októberre tervezték az indulást, majd decemberre ígérték. )

A hitelkonstrukció főbb elemei:

 • legalább 10 százalék önerő szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként állna majd a lakosság rendelkezésére,
 • családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára,
 • a hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz,
 • 2 millió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a 2 millió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet.
 • második jelzálog bejegyezhető lesz, amennyiben ezt az értékhatárok engedik,
 • futamidő maximum 20 év,
 • kerete kb. 115 milliárd forint, melyből kb. 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére,
 • a teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre,
 • igényelni az MFB pontokon lehetséges.

Újdonság a korábban ismert feltételekhez képest, hogy az Otthon Melege Program támogatásával kombinálható lesz a hitelprogram, továbbá a lakástakarék-megtakarítások mellé is igénybe vehető lesz.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet üdvözli a bejelentett új lakossági energetikai programok indulását, és különösen örül annak, hogy számos olyan szakmai javaslat beépült, mely a hitelprogram társadalmasítása során fogalmazódott meg. Ám megnehezíti majd a felhasználást, hogy hiába kombinálhatók elvben az egyes elemek, igényelni a hitelt és támogatást külön-külön kell majd. A KEHOP lakossági vissza nem térítendő források elvételével pedig nemcsak jelentős vissza nem térítendő forrástól esnek el a magyar háztartások, hanem ezzel egyben a kormány felezte a támogatási keretösszeget. A hitelprogramból 22-25 ezer lakás felújítása tud megvalósulni, mely elenyésző a több százezres felújítási igénnyel szemben.

Miben tudunk mi SEGÍTENI ÖNNEK?

 • napelemes rendszerek kiépítése
 • hőszivattyús fűtési megoldások kivitelezése
 • inverteres klímaberendezések telepítése fűtésre is

Látogasson el bemutatótermünkbe, ahol működés közben tekintheti meg hőszivattyús fűtési rendszerünket, működő klímáinkat, fan-coil-kat, napelemes rendszerünket.

Várjuk megkeresését telefonon, emailben.

Ficzere Sándor  hőszivattyú, klíma, szellőzés: +36203981212

Vajda Attila  napelem: +36203980950

Peredi Péter hőszivattyú, klíma, szellőzés, kivitelezés: +36203559991

faktor@faktorkft.hu

SEGÍTÜNK ENERGIAHATÉKONYABBÁ TENNI OTTHONÁT!

NAPELEM KALKULÁTOR
Számolja ki gyorsan és könnyedén havi villanyszámlája alapján, hogy milyen konstrukcióra van szüksége