Napelem működése

A nap sugarai hatására a napelem egy töltésszétválasztó réteg pozitív és negatív töltésrészecskéket alakít ki, ezek biztosítják az áramforráshoz szükséges pozitív és negatív pólusokat.

A napelemek a fénysugárzás energiáját képesek közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani. Erre azért képesek, mert a fény elnyelődése a napelem celláiban elektromosan töltött részecskéket hoz létre az eszközben, melyeket a szerkezetbe beépített elektrontér mozgásra késztet, ezáltal elektromosságot hozva létre. A napelemekre minimálisan 25 év teljesítmény garanciát ad a legtöbb gyártó, valamint forgalmazó, de ez számos esetben, kimagasló minőség és szakszerű tervezés esetén a 40 évet is elér.

Fajtái lehetnek:

Alapanyag szerint többféle napelemet különböztetünk meg: léteznek szilícium, valamint különböző félvezető és szerves anyagokból készült berendezések. A szilíciumon belül vannak egykristályos szilícium, polikristályos szilícium, és amorf szilícium napelemek.

 

Kinyerhető teljesítmény:

A napelemekből kinyerhető teljesítmény meglehetősen sok összetevő függvénye. Hatással van rá többek között a fény beesési szöge, a megvilágítás intenzitása. A fény intenzitását nem mi befolyásoljuk, hanem az éppen aktuális időjárás, azonban a másik fent említett összetevő megfelelő tervezési munkával adott lakásra, házra optimalizálható.

Besugárzási értékek különböző időjárási körülmények között.

A nap pályája az év különböző időszakaszaiban

Segédlet a napelem panelek elhelyezéséből adódó veszteségek kiszámolására